חופשה שנתית

ימי חופש בתשלום

עו”ז בסיעוד זכאי לחופשה שנתית בתשלום בדומה לעובד ישראלי.

מספר ימי הזכאות לחופשה השנתית תלויה בותק שצבר העובד מתחילת עבודתו אצל המטופל (ראה טבלה כל זכות).

כאשר העובד יוצא בפועל לחופש הוא זכאי לתשלום שכרו הרגיל עבור ימי החופש בתשלום שצבר. היה ויצא לחופשה מעבר לימי הברוטו שצבר, ימים אלו יחשבו כחל”ת (חופשה ללא תשלום).

בתקופת החופש שאינו חל”ת יחסי עובד מעביד כרגיל והעובד ממשיך לצבור זכויות כרגיל , כולל צבירת ימי חופש.

בזמן החל”ת אין תשלום שכר ואין צבירת זכויוות ותק לתנאים סוציאליים (חופשה שנתית, ימי מחלה, דמי הבראה, הודעה מוקדמת)

בחל”ת  צבירת זכויות ותק לפיצויים וחישוב סכום הפיצויים ב14 יום ראשונים קצת שונה פרטים בכל זכות בקישור.

על המעסיק לדאוג שהעובד יצא לחופשה בפועל,  פדיון החופשה נעשה רק בסיום העסקה.( ביציאה בפועל לחופש העובד זכאי לקבל שכר רגיל עבור ימי החופש בהתאם לצבירת ימי החופש שלו).

אסור לפדות ימי חופש בסיום שנה !!

מעסיק המשלם פדיון חופש במהלך העסקה כאשר העובד לא יצא בפועל לחופש מסתכן בתשלום פדיון חופש כפול. 

בעקרון המעסיק לא חייב לאפשר חופשה מעבר לימי החופשה ברוטו שהעובד צבר.

היציאה לחופשה צריכה להיעשות בתיאום הצדדים ולא ניתן להתנות את היציאה לחופשה במציאת עובד מחליף.

כאשר עובד לוקח ימי חופש בודדים שאינם חלק מהחופשה השנתית  ניתן לשלם לו שכר עבודה רגיל ולקזז את הימים שהיה בחופש מימי החופש השנתיים הצבורים .

צבירת ימי חופש

בעיקרון, העובד חייב לנצל את ימי החופשה באותה שנה בה הוא צבר אותם, ואסור לו לצבור חופשה לשנים הבאות.

עם זאת, רשאי העובד בהסכמת המעסיק, לנצל רק חלק מימי החופשה שצבר – אך לפחות 7 ימים בשנה – ולצרף את היתרה שלא נוצלה לחופשה שתינתן בשתי שנות העבודה הבאות.

עו”ז בסיעוד בד”כ מעוניינים לצאת לחופש פעם בשנתיים לאחר שצברו 28 יום בתשלום ו32 יום ברוטו עקב מחירי הטיסה הגבוהים.

שתיקת המעסיק תיחשב כהסכמה לצבירה. מאחר שהמעסיק הוא הנותן חופשה לעובדיו, מעסיק ש”יושב בחיבוק ידיים” ולא מוציא את עובדיו לחופשה ייראה כמעסיק שהסכים לצבירת חופשה. כך לפי פסיקת בית הדין לעבודה.

אם העובד צבר ימי חופש מעבר למה שמותר לו לצבור או לא ניצל אותם לצורך חופשה במהלך השנתיים שאחרי השנה שעבורה הם ניתנו, הוא עלול לאבד את זכאותו לחופשה בימים אלה.

כדי שהעובד “ייאבד” את ימי החופשה הצבורים לזכותו, וכדי שמעסיק יהיה רשאי “למחוק” אותם, על המעסיק להוכיח שנתן לעובד אפשרות לצאת לחופשה, וכי העובד לא יצא לחופשה מסיבות התלויות בו. למשל, אם העובד סירב לצאת לחופשה.

 פרטים נוספים באתר כל זכות.

מתי משלמים עבור ימי החופש

תשלום עבור יציאה בפועל לימי החופש מתבצעים יחד עם השכר החודשי הרגיל שבו העובד נמצא בחופשה.  לאחר היציאה לחופשה בפועל, מקזזים את הימים בתשלום שהעובד שהה בחופש מהצבירה הכללית של ימי החופש של העובד.  בתקופת החופש יום חג  שהעובד בחר ושאינו נופל ביום המנוחה השבועי, משלמים עליו שכר יום עבודה רגיל אבל אינם מקוזזים מהצבירה הכללית של ימי החופש.

עובדים שיוצאים לחופשה רצופה של 7 ימים לפחות יכולים לבקש להקדים את התשלום עבור החופשה לפני צאתם לחופשה.

שימו לב: אם השכר מתחת לשכר המינימום עקב ניכויים מותרים, החישוב של השכר הוא בעקרון לפי שכר המינימום. הסיבה שהשכר בימי החופש גבוה יותר  מהשכר הרגיל כי בתקופת החופש העובד לא משתמש במגורים , כלכלה … (למעט ביטוח רפואי שבד”כ משולם גם בחופשה)

במקרה שימי החופש בתשלום + ימי העבודה בפועל אינם חודש מלא  חישוב יחסי של השכר החודשי החלקי הוא המומלץ. (עבור שכר לל ניכויים מותרים)

פידיון ימי חופש בסיום העסקה

בסיום העסקה יש לשלם לעובד פדיון ימי חופש עבור ימי צבירת חופש שלא נוצלו. השכר עבור כל יום זה השכר חילוק 25, כאשר המינימום הוא שכר המינימום חילוק 25 (235.2 נכון לשכר המינימום 5880.02 החל מאפריל 2024)

פדיון ימי החופש עד 3 שנים קלנדריות של צבירה + צבירה בשנה נוכחית, ממנו מורידים את ימי החופש שנוצלו. פרטים נוספים באתר כל זכות.

אינטר ויזה

כדי שהעובד יוכל לחזור לאחר החופשה למעסיק חייבים לבקש אינטר ויזה עבורו מהתאגיד. האינטר ויזה זה אישור שהעובד יכול לחזור לארץ עד תאריך מסויים שנקוב באישור. העובד חייב לרכוש כרטיסי טיסה הלוך וחזור, כאשר באינטר ויזה רשום תאריך של כ 7 ימים אחרי טיסת החזרה לארץ , למקרה שיקרו תקלות או ביטול טיסות.

האישור כרוך בהסכמה של המעסיק שהעובד חוזר למעסיק בשובו מהחופש. 

התשלום עבור האגרה של אינטר ויזה היא של העובד, מכיוון שלרוב לעובדים אין כרטיס אשראי, המעסיק משלם את האגרה (195 ש”ח נכון לינואר 2024) ובסוף החודש רשאי לקזז מהשכר, או לקבל החזר כספי.

ביטוח רפואי

בתקופת החופש מומלץ לא להפסיק את רצף הביטוח מכיוון שבכניסה בחזרה לארץ נדרש לפעמים להראות ביטוח רפואי. כשאין רצף ביטוחי עקב ביטול הביטוח יהיה צורך שהעובד יחתום שוב על הצהרת הבריאות.

לגבי מי משלם את הביטוח בתקופת החופש זה לא ברור. קרוב לוודאי שבתקופת החל”ת ניתן להגיע להסכמה עם העובד לגבי קיזוז מלא או חלקי מהשכר.

עובד מחליף

אין להתנות יציאה לחופש של העובד במציאת עובד מחליף ע”י העובד או התאגיד. כמו כן אין קשר בין התשלום לעובד הקבוע לעובד המחליף.

חובה לעשות ביטוח רפואי לעובד המחליף (גם אם אינו חוקי). תשלום עבור ביטוח לאומי ניתן לעשות רק לעובד חוקי.

עבור עובד מחליף חוקי יש לבצע השמה דרך התאגיד, ישנם תאגידים שדורשים דמי השמה עבור פעולה זאת.

הסבר על מחשבון

המחשבון מסייע לחישוב זכאות לחופש מצטבר בין שני תאריכים, הוא נועד כדי להעריך כמה ימי חופש העובד זכאי וצבר לפני יציאתו לחופש. החישוב לפדיון ימי חופש בסיום העסקה אינו תמיד מדויק.

הערות ומגבלות של המחשבון:

יש לשים לב שאם העובד היה בחל”ת בתקופה בין שני התאריכים , תקופת החל”ת מחושב כותק.

יש לשים לב שותק בעבודה בשנים שבוחרים צריך ליהיות לפי השנה הקלנדרית של תחילת העסקה ולא חישוב של הותק בעבודה. פרטים כאן

כל המידע באתר אינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי ו/או מקצועי
כל פעולה שנעשית ע”פ המידע באתר זה באחריות המשתמש בלבד

 

Scroll to Top
Skip to content