שלבים בהעסקת עו"ז בסיעוד

שאלה נפוצה כיצד מתחילים להעסיק עובד זר ? האם זכאים? מה התנאים ? מה השכר ? ועוד.

תשובה:

הנושא מורכב וכולל הרבה פרטים , בדף זה ננסה להביא את הדברים העיקריים הקשורים להעסקת עו”ז בסיעוד.

הדף מחולק למספר נושאים:

התחלת העסקה, תנאי העסקה , השכר  , סיום העסקה , וטיפים והמלצות.

התחלת העסקה

לפני התחלה כדאי לדעת ולבדוק האם המטופל זכאי להעסקת עובד זר, שלב הבא כדאי להבין את תנאי העסקה ע”פ חוק השכר, עלויות צפויות במהלך העסקה, ונוהלים בסיום העסקה, טיפים והמלצות.

ישנם מספר קריטריונים  לזכאות להעסקת עובד זר – פרטים באתר  כל זכות  ובאתר ביטוח לאומי.

כדי להעסיק עובד זר בצורה חוקית חייבים לדעת:

א. יש לקבל היתר העסקת עו”ז בסיעוד למטופל מרשות האוכלוסין וההגירה. (יש לחדש כל 4 שנים)

ב. לעו”ז בסיעוד חייב ליהיות היתר העסקה  בארץ כעובד בסיעוד מטעם רשות האוכלוסין.( יש לחדש כל שנה)

ג. יש לבצע השמה בין המטופל לעובד ע”י תאגיד הרשאי לתווך בעובדים זרים בסיעוד (לשכה פרטית). רק היא יכולה לתווך בין מטופל לעובד. ההשמה נעשית ע”י רישום שהתאגיד מבצע ברשות האוכלוסין על העסקה בפועל של העובד ע”י  המטופל.

ד. העסקת עו”ז בסיעוד חייבת לכלול מגורים ולינה בבית המטופל.

ה. משרת העובד היא 24/6 הכוללת מנוחה שבועית בסופ”ש (שישי/שבת או ראשון) של 25 שעות. במקרה שנשאר לעבוד ביום המנוחה השבועי העובד מקבל תוספסת שכר של 150% עבור 25 שעות.

ו. המטופל הוא המעסיק של העובד ואחראי על תשלום השכר ותנאים סוציאלים של העובד , די דומה להעסקה של עובד ישראלי.

מה צריך לעשות כדי להתחיל:

1. יש לבקש אישור העסקה לעובד זר מרשות האוכלוסין. ניתן לביצוע באופן מקוון או דרך תאגיד (לשכה פרטית) פרטים נוספים כאן. בבקשה יש להגיש מסמכים שונים , חלקם מביטוח לאומי לגבי מצב המטופל. ההרשמה לקבלת אישור העסקה כרוכה בתשלום אגרה.

בגיל פרישה מדובר בבקשה לקבל קצבת סיעוד מביטוח לאומי. פרטים נוספים לתהליך באתר כל זכות.

כדי לקבל אישור לקצבת סיעוד ישנו גם תהליך של מבחן תלות.

בסופו של התהליך של מבחן תלות המטופל יקבל רמת סיעוד בין 1-6.

האשור להעסקה תקף בד”כ  ל 4 שנים ויש לחדשו מידי 4 שנים.

2. לפנות לתאגיד (לשכה פרטית) שימצא עובד זר חוקי בעל היתר עבודה בסיעוד. התאגיד חייב לשלוח עו”ס מטעמו כדי לבדוק את מצב המטופל כדי להתאים לו עובד מתאים.

ניתן למצוא עובד מתאים שנמצא בארץ לבד, דרך התאגיד, או הזמנה מיוחדת לעובד מחו”ל דרך התאגיד. בתהליך מציאת עובד מהארץ תדרשו לראיין את העובד ולבדוק אם הוא מתאים לטפל במטופל , והאם יש הסכמה ביניכם לתנאי העסקה.

בראיון רצוי מאד לקבל המלצות וטלפונים של מעסיקים קודמים.

לפני תהליך מציאת עובד וחתימה על חוזה חשוב מאד להבין את חוקי העסקה , שכר ,ומה החובות והעלויות להעסקת העובד.

3. לאחר מציאת עובד מתאים מהארץ והסכמה על תנאי העסקה (מעין זכרון דברים) ישנה תקופת ניסיון של כשבוע שלאחריה שני הצדדים חייבים להחליט האם לבצע השמה ע”י התאגיד ולהתחיל בהעסקה. בהתחלת תקופת הניסיון חובה לבצע ביטוח רפואי לעובד , רצוי דרך סוכן ביטוח ישירות (ולא דרך התאגיד). יתכן והעובד יצטרך למלא טופס הצהרת בריאות אם אין לו רצף ביטוחי.

רצוי לעשות ביטוח לקופ”ח הקרובה לבית המטופל  או קופ”ח של המטופל. במקרה של אי ביצוע השמה ניתן לבטל את הביטוח.

האחריות לביצוע הביטוח והתשלום על המטופל. (במקרים מסויים ניתן לניכוי בניכויים מותרים , יפורט בהמשך)

יש לציין שבמקרה שהוחלט לא להעסיק את העובד יש לשלם לו שכר כפי שסוכם גם בתקופת הניסיון.

4. לאחר הסכמת הצדדים להתחלת העבודה התאגיד יבצע השמה , עלות השמה חד פעמית לתאגיד היא עד ל 2000 ש”ח , ניתן לבצע משא ומתן לגבי הסכום במיוחד אם מצאתם לבד את העובד.

בנוסף תתבקשו לשלם מידי חודש 70 ש”ח בהוראות קבע / אשראי , אין חובה להסכים לשלם בתשלום מראש 840 ש”ח.

5. חוזה – לאחר ההשמה יש לחתום על חוזה בין המטופל לעובד , רצוי מאד על החוזה הסטנדטי של רשות האוכלוסין וההגירה המחייב. החוזה חייב ליהיות גם בשפה שלכם וגם בשפה המובנת לעובד.

צריך לציין שתפקיד התאגיד לבדוק שהחוזה תקין , ואסור לתאגיד להתערב בנושא השכר. החוזה בין המטופל לעובד.

נקודות חשובות שכדאי לשים לב הם המנעות מדמי כיס ומקדמות ובמידת האפשר להגיע בהסכם לביצוע ניכויים מותרים ע”פ החוק. פרטים נוספים בפרק על השכר בדף זה.

תנאי העסקה

א. שעות העבודה – העסקת עובד זר בסיעוד בבית המטופל הוא במשרה מלאה 24/6 בסיעוד. העבודה הינה עבור המטופל שעבורו נעשתה ההשמה בלבד. העובד אינו רשאי לעזוב את המטופל ללא אישור המטופל או משפחתו.  חובה לספק לעובד מגורים הולמים במשך כל תקופת העסקתו. פרטים נוספים לגבי ההמצאה של שעתיים נוספות בקישור כאן.

ב. שעות מנוחה שבועי – העובד אינו מקבל שכר נוסף עבור שעות נוספות כמו עובד ישראלי כאשר הוא עובד בבית המטופל. העובד זכאי ל25 שעות מנוחה רצופים ללא עבודה בסוף השבוע לפי היום שבחר כיום מנוחה שבועי (שישי/שבת או ראשון) . העובד רשאי לשהות מחוץ לבית המטופל או בביתו ביום המנוחה. במידה והעובד נשאר לעבוד בבית המטופל ביום המנוחה השבועי הוא זכאי ל 150% מהשכר היומי שלו עבור 25 שעות, בנוסף לשכר החודשי הרגיל (לפחות 401.26 החל מאפריל 2024, תלוי בשכר) . חישוב השכר ביום מנוחה בקישור.

ג. ימי חג – כל עובד זכאי להעדר מהעבודה ב 9 ימי חג בשנה בהתאם לחגי דתו / מדינתו או לחגי ישראל. את 9 ימי החג העובד חייב לבחור בתחילת העסקתו, ימי החג הנבחרים צריכים להרשם בחוזה או בנספחיו. החגים שבחר העובד הם לכל תקופת העסקתו. במידה והעובד עובד ביום החג הוא זכאי ל 150% מהשכר היומי שלו עבור 25 שעות בנוסף לשכר החודשי הרגיל (לפחות 401.26 החל מאפריל 2024, תלוי בשכר).  חישוב השכר בחג זהה לשכר ביום המנוחה השבועי  (  ניתן לחישוב במחשבון שכר ביום חג ) . במידה והחג יוצא ביום המנוחה השבועי , אין כפל תשלומים. פרטים נוספים בקישור.

ד.מחלה – העדרות עקב מחלה של העובד בדומה לעובד ישראלי. זכאי ל18 ימי מחלה בשנה. פרטים נוספים בקישור.

ה. חופשה שנתית -העובד זכאי לחופשה שנתית בתשלום בהתאם לתקופת העסקתו אצל העובד. בשנות  הותק 1-5 זכאי ל 16 ימי חופש מהם 14 יום בתשלום. תשלום עבור חופש נעשה רק ביציאה לחופש בפועל או בסיום העסקה. פדיון ימי חופש בסוף שנה ללא יציאה לחופש בפועל בניגוד לחוק, והמעסיק מסתכן בתשלום כפול בסיום העסקה. פרטים נוספים בקישור.

ו. דמי הבראה – בסיום שנת  עבודה העובד זכאי לדמי הבראה בהתאם לותק – פרטים נוספים בקישור . זה השכר היחיד שמשולם בסוף שנה.

ז. ביטוח פנסיוני – העובד זכאי לביטוח פנסיוני , המורכב מרכיבי גמל ופיצויים גם במידה והתפטר ביוזמתו . התשלום נעשה בסיום העסקה, ומומלץ לחסןך כל חודש בצד כדי למנוע תשלום גדול בסים העסקה.

במקרה של פיטורים או זכאות לפיטורים לאחר עבודה מעל שנה, העובד זכאי לפיצויים מלאים. פרטים נוספים בקישור.

ח. ביטוח רפואי – חובה לבטח את העובד בביטוח רפואי לכל תקופת העסקה כולל תקופת הניסיון. הביטוח נעשה דרך חברות הביטוח , רצוי לבטח אצל סוכן ביטוח זמין באופן עצמאי. אין חובה לעשות את הביטוח בתיווך התאגיד. שרות עבור הביטוח נעשה בקופ”ח שבוחרים, העובד צריך למלא טופס הצהרת בריאות לצורך הביטוח. יש אפשרות להשתתפות העובד בהוצאה בהסכמה. פרטים בקישור לניכויים מותרים.

ט. ביטוח לאומי – החל מ 8/2022 יש לדווח ולשלם 2% על כל התשלומים שמשולמים לעובד  לביטוח לאומי. ניתן לשלם באתר האינטרנט כל 3 חודשים. העובד פטור מתשלום חלקו בביטוח הלאומי, ואין אפשרות לנכות משכרו את דמי הביטוח. יש לציין שבמקרה של תביעה של העובד נגד ביטוח לאומי הם מבקשים אסמכתאות של תשלום השכר. תשלום שכר במזומן לא ברור האם מוכר. פרטים נוספים בקישור

י. צורת העסקה – מטופל שזכאי לקצבת סיעוד מביטוח לאומי יכול להעסיק באחת מ 2 שיטות , העסקה במקביל לחברת סיעוד,  או העסקה ישירה של העובד (מומלץ). פרטים נוספים בקישור.

יא. אשפוז המטופל – כאשר העבודה של העובד אינה בבית המטופל, אלא מחוץ לבית כגון אשפוז בבית חולים ההגדרות הרגילות של עבודה 24/6 קצת משתנות.  במקרה כזה זמני העבודה דומה לישראלי, שעות העבודה הם 8 שעות (או 7 בלילה) כל עבודה מעבר לשעות הנ”ל מצריכה תשלום שעות נוספות.  פרטים נוספים בקישור.

השכר

א. גובה השכר – כל עובד בדומה לעובד ישראלי זכאי לפחות לשכר מינימום , (5880.02 באפריל 2024). ניתן לבצע ניכויים מותרים ע”פ החוק משכר המינימום , השתתפות במגורים , חלק מהוצאות ביטוח רפואי וכלכלה. ניכויים אלה חייבים להעשות בהסכמה בתחילת העסקה ורישום בחוזה.

גובה השכר נתון למשא ומתן בין המטופל לעובד בלבד , לתאגיד אסור להתערב בגובה השכר, רק לפקח שהוא חוקי. יש לשים לב שהשכר ושכר המינימום מדברים על עבודה 24/6 (כולל דמי כיס / מקדמות) ללא עבודה ביום המנוחה וחגים. בנוסף יש לשים לב שרוב החישובים והתנאים סוציאלים נגזרים מהשכר הנ”ל , כאשר השכר המינימלי לחישוב לא יפחת משכר המינימום.

מהשכר הנ”ל מחושבים שכר עבודה ביום המנוחה השבועי וחג , ותנאים סוציאליים פדיון ימי חופש, מחלה , ופנסיהדמי הבראה אינם תלויים בשכר והם תעריף קבוע.

תשלום לביטוח לאומי נעשה על כל התשלומים שמועברים לעובד , כולל עבודה ביום המנוחה השבועי וחג ועוד.

תזכורת: רצוי מאד להמנע ממקדמות ודמי כיס בזמן חתימה על החוזה.

ב. מתי משלמים – את השכר יש לשלם בתום החודש שבעדו משולם השכר, ולא יאוחר מהיום התשיעי של החודש שלאחריו.

ג. איך משלמים – את השכר יש לשלם ע”י צ’ק או העברה בנקאית לחשבון של העובד שאין בו צד ג’ . תשלום במזומן הוא בעייתי , כי יתכן ותתבקשו  להציג לרשות האוכלוסין דפי הפקדה לעובד. כמו כן לא ברור האם ביטוח לאומי מכיר בתשלום מזומן לצורך תביעה של העובד עקב פציעה או חופשת לידה.

ד. תלוש שכר – אין צורך להוציא תלוש שכר , אבל רצוי לפרט מידי חודש את רכיבי השכר שהועברו לבנק – דוגמא לתלוש חלופי בקישור. מי שמעסיק במקביל לחברת סיעוד, חברת הסיעד חייבת להוציא תלוש שכר רק על החלק שלה.

סיום העסקה

סיום העסקה יכול ליהיות ממספר סיבות , התפטרות העובד, פיטורים , פטירת המטופל, מעבר לבית אבות, אשפוז ממושך ועוד. במקרה שהמעסיק מפטר את העובד יש לבצע שימוע ומתן הודעה מוקדמת. במקרה והעובד התפטר מיוזמתו העובד חייב להגיש מכתב התפטרות והודעה מוקדמת. פרטים נוספים בקישור. פרטים נוספים לגבי הודעה מוקדמת.

למעסיק ישנם מספר חובות המצריכים ביצוע גמר חשבון בסיום העסקה, התלויים בסיבת סיום העסקה , ותק העובד אצל המטופל ועוד.פרטים נוספים כאן

אצל המטופל ועוד.פרטים נוספים כאן

טיפים והמלצות 

דגשים בחוזה:

חתימה על החוזה המחייב הסטנדרטי של רשות האוכלוסין. 

 שכר חודשי אחד בהעברה בנקאית ללא אזכור 100 ש”ח שבועי , אין מקדמות או דמי כיס במזומן.

רישום 9 ימי חג בחוזה. פרטים בקישור.

רישום יום מנוחה שבועי בחוזה. (שישי/שבת או ראשון בלבד)

אם יש ניכויים מותרים רישום בחוזה. פרטים בקישור.

רצוי לרשום בחוזה או בנספח שתשלום עבור ויזה ואינטר ויזה ע”ח העובד .

חסכון בצד – בנוסף לשכר החודשי השוטף ישנם הוצאות בסוף השנה , ביציאה לחופש או בסיום העסקה. כדי שההוצאת יהיו בשליטה וללא הפתעות מומלץ לחסוך כל חודש בצד סכום כסף לנושא, במיוחד בהעסקה ישירה. פרטים נוספים בקישור.

מצלמות – כאשר העובד מועסק לבד עם המטופל מומלץ מאד להתקין מצלמות לצפיה מרחוק. כמובן שיש לשמור על פרטיות העובד , לא להתקין בחדר העובד, שרותים ומקלחות.

תשלום לתאגיד – תשלום עבור השמה עד 2000 ש”ח, ניתן להוריד את דמי ההשמה במשא  ומתן במיוחד במקרים שמצאתם לבד את העובד.

תשלום חודשי של 70 ש”ח דמי שרות בהוראת קבע / כרטיס אשראי לתאגיד. אין חובה לשלם מראש   840 ש”ח עבור שרות.   

אין חובה לעשות ביטוח רפואי דרך התאגיד, רצוי לעשות לבד דרך סוכנויות ביטוח.

יש להדגיש שאין לתאגיד רשות לגבות סכומי כסף מעבר לדמי ההשמה ודמי שרות חודשיים. כל תשלום כגון דמי טיפול ויעוץ בניגוד לנוהלים של רשות האוכלוסין.

ניכויים  מותרים – ניתן להסכים עם העובד על שכר מתחת לשכר המינימו ע”י ניכויים מותרים , בעיקר אפשרי עם עובדים חדשים המגיעים מחו”ל.

רשימת מטלות וציפיות מהעובד – כדאי להכין רשימת מטלות לעובד, כגון טיפול לעובד, ניקיון , בישולים , כביסות, קניות ,מתן תרופות , …

בלוג נוסף ממומלץ שכתבה ד”ר דניאלה אריאלי – איך בוחרים נכון את העובדת הזרה שתטפל בהורינו (או בנו) ואיך מארגנים את הבית לקראתה ? קישור לבלוג

לסיום מצורף קישור לסרטון וידאו ביוטיוב של מטה מאבק הסיעודים, מפי עו”ד מאיה גור בנדס. (חלק מהמידע לא מעודכן)

Scroll to Top
Skip to content