דמי כיס מקדמה או בנוסף

שאלה נפוצה שנשאלת לגבי דמי כיס שבועיים , האם הם מקדמה שמקזזים מהשכר או שזה בנוסף לשכר?
 
תשובה:
דמי כיס זה מושג שאינו קיים בחוק.
לצערינו המונח עדיין קיים במציאות בחוזים לא סטנדרטיים שחלק מהתאגידים עדיין מספקים ומנחים את המטופלים לשלם, דמי כיס שבועיים  בנוסף לשכר בסיס.
 
בחוזים אלו רשום  שה 100 ש”ח השבועי הם בנוסף לשכר הבסיס ולא כמקדמות, בניגוד לנוהלים של רשות האוכלוסין.
 
מי שחותם על חוזה חדש יש לחתום על החוזה הסטנדרטי של רשות האוכלוסין. בחוזה של רשות האוכלוסין בברירת המחדל אין מקדמות. אבל יש אפשרות להוסיף מקדמות בנספח לחוזה , שמנוכה מהשכר החודשי של העובד.  בכל מקרה מומלץ להמנע מלהתעסק  גם עם מקדמות. 
 
כל חוזה שסותר את החוזה הסטנדרטי של רשות האוכלוסין הוא בניגוד לנוהלים ויש להתלונן עליו ברשות האוכלוסין.
בסוף הדף מובהר הנושא במכתב של רשות האוכלוסין  בנושא החוזה הסטנדרטי ומקדמות בפרט.
 
בכל מקרה דמי הכיס/מקדמות  הם חלק מהשכר לגבי חישובי השכר כגון פנסיה, פדיון ימי חופש בסיום העסקה , חישוב עבודה ביום המנוחה וחג, מחלה.
 
ולעיניין, השאלה האם דמי כיס השבועי משולמים בנוסף לשכר או מקוזז ממנו בסוף החודש.
התשובה: הכל תלוי במה שנרשם בחוזה.
 
ישנם חוזים שכתוב בהם שכל שבוע ישולמו 100 שח במזומן ובנוסף יוכנס לבנק x ש”ח  (השכר משולם בתשלום אחד בין 1-9 לחודש, בחודש העוקב של חודש העבודה). במקרה כזה השכר אינו קבוע הוא משתנה בהתאם למספר השבועות באותו חודש. (יש לשים לב לזה, להזהר ולא להסכים לחוזה כזה בתחילת העסקה)
 
ישנם חוזים שכתוב בהם סכום השכר החודשי הכללי x לתשלום , וממנו משולמים מידי שבוע מקדמה שבועית של 100 ש”ח.
במקרה כזה השכר הקבוע הוא x. ומכיוון שכל שבוע משולמת מקדמה לחודש העבודה,  לחשבון הבנק של העובד מועבר שכר חודשי x פחות הסכומים  ששולמו כמקדמות. (400 או 500 לפי מספר השבועות, השכר משולם פעם אחת בחודש בין 1-9 לחודש, בחודש העוקב של חודש העבודה).
 
ישנם חוזים שלא מופיע תשלום  100 ש”ח שבועי. זה ברירת המחדל של החוזה הסטנדרטי של רשות האוכלוסין והוא המומלץ.
 
יש לשים לב שכל מקדמה שמשולמת במזומן (רצוי שלא)  יש להחתים את העובד.
בנוסף יש לשים לב לחוזה הסטנדרטי של רשות באוכלוסין וההגירה שמחייב .
בחוזה זה מצויין השכר הברוטו שחייב ליהיות לפחות שכר המינימום.
כל קיזוז ממקדמות צריך להכתב בנספח נפרד.  (בחוזה  הסטנדרטי – נספח ג – ניכויי חובה – דף אחרון סעיף אחרון – מקדמות שישולמו על חשבון השכר)
 
שימו לב: במקרה ו ה 100  ש”ח הם בנוסף לשכר הבסיס, השכר בפועל לעיניין תנאים סוציאליים ועבודה ביום מנוחה וחג הוא שכר הבסיס + 433 ש”ח (בחודש יש 4.33 שבועות). (במקרה והחישוב מתחת לשכר המינימום עקב ניכויים מותרים אז השכר בפועל לתנאים סוציאליים ועבודה ביום המנוחה השבועי בחג זה שכר המינימום)
שכר כזה יכול להשפיע גם על תשלום עבודה ביום מנוחה וחג.
 
דוגמא לחוזה של חלק מהתאגידים שדמי הכיס 100 ש”ח בשבוע הם בנוסף לשכר הבסיס 5500 , במקרה זה השכר בפועל היה 5933 (4.33 שבועות בממוצע בחודש) לעיניין עבודה ביום המנוחה וחג, פנסיה, ימי חופש , ומחלה. בדוגמא זאת ה 100 ש”ח אינם מקדמות מקוזזות מהשכר, אחרת ההפקדה לבנק היתה משתנה בהתאם למספר השבועות בחודש ולא קבועה. מומלץ לא לחתום, או למחוק את ה 100 ש”ח.
Scroll to Top
Skip to content